Mijn BVDM

De controleacties van de fiscus voor 2018 zijn aangekondigd!

Gepubliceerd op 05-05-2018 door Nick Verheyden

Reeds meerdere jaren kondigt de ficus haar jaarlijkse controleacties aan. Hiermee probeert men de belastingplichtigen aan te sporen om de aangifte correct in te dienen. De fiscus voegt er graag aan toe dat er ook nog andere controles worden uitgevoerd.

Voor particulieren:

  1. Betalers van onderhoudsgelden naar het buitenland. Onderhoudsgeld is in België voor 80% aftrekbaar. Er worden dus in België aftrekken toegestaan, terwijl die mogelijk in het buitenland niet worden aangegeven.
  2. Bedrijfsleiders die werkelijke beroepskosten aftrekken in plaats van het wettelijk forfait. Natuurlijke personen hebben in de aangifte de keuze tussen een forfaitaire kostenaftrek of een werkelijke kostenaftrek door middel van bewijsstukken. Bedrijfsleiders kunnen bijvoorbeeld kosten van een thuiskantoor, autokosten, enz. in rekening brengen. De fiscus zal er waarschijnlijk van uitgaan dat de kosten daardoor dubbel in aftrek worden genomen?
  3. Vastgoed dat wordt verhuurd aan professionelen. De fiscus zal controleren of de huurinkomsten van deze panden correct werden aangegeven.

Voor ondernemingen:

  1. Bedrijfsvoorheffing voor buitenlandse werknemers. In België gedetacheerde buitenlandse werknemers die hier minstens 183 dagen in een periode van 12 maanden werken, moeten in België belastingen betalen. Hiervoor moet er soms bedrijfsvoorheffing worden ingehouden op hun loon. De fiscus gaat controleren of dit correct gedaan werd.
  2. Compenseerbare vorige verliezen. Ondernemingen die verliezen van vorige jaren nu in hun aangifte recupereren, zullen een controle mogen verwachten.
  3. Te hoog aanvullend pensioen. Dit jaar zal de fiscus de correcte toepassing van de 80%-regel controleren voor premies aan groepsverzekeringen of pensioenfondsen.
  4. Abnormale omzet. Al jaren hanteert de fiscus datamining voor de selectie van haar dossiers. Op het moment dat bepaalde KPI’s of verhoudingen t.a.v. omzet afwijken, kan dit bijvoorbeeld wijzen op zwarte aankopen.
  5. Vrijgestelde reserve voor risico’s en kosten. Ondernemingen die voorzieningen voor risico’s en kosten boeken, mogen zich ook verwachten aan een bezoek van de belastingcontroleur.

 

BVDM Accounting & Advice
Handelslei 187
2980 Zoersel
BE 0773.581.631

T: + 32 3 291 00 10
M: info@bvdm.be

Inspiratie in uw mailbox

© 2022 BVDM Accounting & Advice. Gebruiksvoorwaarden en privacy policy.