Mijn BVDM

Hybride bedrijfswagens: de jacht is geopend!

Gepubliceerd op 19-10-2017 door Nick Verheyden

Het werd reeds aangekondigd in het zomerakkoord dat de valse hybride wagens zouden aangepakt worden. In de praktijk zullen waarschijnlijk meer auto’s dan alleen de zware SUV’s geviseerd worden.

Het criterium is dat de batterij een vermogen moet hebben van minimum 1 kWh per 100 kg gewicht van de wagen om als echte hybride te worden beschouwd. In de praktijk betekent dit dat enkel de kleinste en lichtste hybride wagens nog zouden voldoen.

Deze maatregel zou ingaan vanaf 1/1/2020, maar wel op voertuigen die worden ingeschreven vanaf 1/1/2018. De wetgever heeft wel voorzien dat de tekst aangaande het vermogen van de batterij eenvoudig kan aangepast worden. Het is dus nog afwachten wat de definitieve wetteksten zullen worden. Wagens ingeschreven voor 1/1/2018 zouden dus buiten schot blijven.

Indien deze maatregel met deze criteria van toepassing wordt, zullen voor vele SUV’s de voordelen in natura verdubbelen en zelfs verdriedubbelen en wordt de aftrekbaarheid van de kosten voor de vennootschap ook drastisch verlaagd. Men zal de wagen immers fiscaal behandelen als de vergelijkbare benzine- of dieselversie. Indien die niet bestaat wordt de voorgestelde Co2-uitstoot met drie vermenigvuldigd.

 

BVDM Accounting & Advice
Handelslei 187
2980 Zoersel
BE 0773.581.631

T: + 32 3 291 00 10
M: info@bvdm.be

Inspiratie in uw mailbox

© 2022 BVDM Accounting & Advice. Gebruiksvoorwaarden en privacy policy.