Mijn BVDM

De Brexit en de BTW

Gepubliceerd op 03-03-2020 door Birger Van de Merlen

De beslissing die het Verenigd Koninkrijk midden 2016 genomen heeft om de Europese Unie te verlaten, heeft sinds 1 februari 2020 uitwerking. Beide partijen zijn echter overeengekomen om een overgangsperiode te voorzien, waarin btw-belastingplichtigen de tijd krijgen om zich aan te passen.


Facturatie aan een ‘derde land’

Sedert de Brexit uitwerking heeft gekregen, behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de Europese Unie. Dit wil onder meer zeggen dat indien u factureert aan een onderneming in het Verenigd Koninkrijk, deze aanzien wordt als een onderneming van een ‘derde land’. Doordat het Verenigd Koninkrijk aanzien wordt als een ‘derde land’, zijn er veel meer douaneverplichtingen die moeten gevolgd worden, zoals bepaalde invoerheffingen, aangifteverplichtingen, vergunningen, etc. Op het vlak van de BTW zou dit betekenen dat er geen vrijstelling voor intracommunautaire levering meer is, maar wel een vrijstelling voor uitvoer. Dit heeft dus enkel een invloed op de verwerking in de BTW aangifte en op de intracommunautaire opgave.


De overgangsperiode

Om de btw-belastingplichtigen echter de kans te geven van zich aan te passen aan deze wijziging, zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk overeengekomen om een overgangsperiode in te roepen. Deze overgangsperiode, waarin de huidige regelingen en verplichtingen van kracht blijven, loopt tot 31 december 2020.

Tijdens deze termijn hoopt de EU en het Verenigd Koninkrijk om een akkoord te kunnen bereiken over een nieuwe regeling die de toekomst van beide partijen kan waarborgen. Indien er voor het verstrijken van deze termijn geen overeenkomst kan gesloten worden, zou men de overgangsperiode nog kunnen verlengen met een periode van 2 jaar.

Deze overgangsperiode is voor ondernemingen die veel handel drijven met het Verenigd Koninkrijk dus een kans om zich te informeren en de nodige voorbereidingen te treffen voor als de overgangsperiode afloopt en het Verenigd Koninkrijk effectief beschouwd zal worden als een ‘derde land’.

 

BVDM Accounting & Advice
Handelslei 187
2980 Zoersel
BE 0773.581.631

T: + 32 3 291 00 10
M: info@bvdm.be

Inspiratie in uw mailbox

© 2022 BVDM Accounting & Advice. Gebruiksvoorwaarden en privacy policy.