Mijn BVDM

Vanaf 2020 moeten fiscale constructies gemeld worden aan de fiscus.

Gepubliceerd op 05-05-2018 door Nick Verheyden

Fiscale constructies of optimalisaties die na 1 juli van dit jaar worden opgezet, moeten binnenkort gemeld worden aan de fiscus.

In een poging de strijd tegen de belastingontduiking op te voeren, werd een Europese richtlijn uitgevaardigd die boekhouders, accountants, advocaten en fiscale adviseurs verplicht om de door hen aanbevolen fiscale constructies aan de fiscus te melden. Deze meldingen moeten dus vanaf 2020 gebeuren voor de constructies die vanaf 1 juli 2018 worden opgezet.

Het gaat in de eerste instantie om internationale constructies die moeten worden gemeld. Door deze constructies worden immers belastbare winsten doorgesluisd naar landen waar een gunstiger belastingregime geldt.

De vraag die nu nog gesteld wordt is hoe men moet omgaan met het beroepsgeheim van deze adviseurs? Indien het beroepsgeheim van toepassing is, wordt de meldingsplicht verlegd naar de belastingplichtige. De adviseurs zullen hun klanten verplicht moeten informeren dat ze een meldingsplicht hebben.

 

BVDM Accounting & Advice
Handelslei 187
2980 Zoersel
BE 0773.581.631

T: + 32 3 291 00 10
M: info@bvdm.be

Inspiratie in uw mailbox

© 2022 BVDM Accounting & Advice. Gebruiksvoorwaarden en privacy policy.