Mijn BVDM

Dividend, hoe kan je er fiscaal slim mee aan de slag?

Gepubliceerd op 24-01-2017 door Nick Verheyden

Wist u dat u uw liquidatiereserves kunt gebruiken om uw dividenduitkering net iets fiscaal gunstiger uit te keren?

Leg een liquidatiereserve aan en betaal geen roerende voorheffing meer

Maakt uw onderneming dit jaar winst? Dan kunt u die winst na vennootschapsbelasting geheel of gedeeltelijk opzij zetten in de vorm van een liquidatiereserve. Legt u zo’n liquidatiereserve aan, dan betaalt u daarop 10% belasting. Vereffent u uw vennootschap, dan betaalt u op die liquidatiereserve geen roerende voorheffing (rv) meer. U bespaart uzelf met andere woorden zomaar even 20% belasting. Want pot u uw winst gewoon op, dan betaalt u bij liquidatie van uw vennootschap 30% roerende voorheffing (tot 31 december 2016 was dan nog 27%). U mag uw gehele winst na vennootschapsbelasting ‘vastklikken’ in de vorm van een liquidatiereserve.

Liquidatiereserves vroeger uitbetalen?

U kunt uiteraard uw liquidatiereserves vroeger uitkeren. Nadeel: u betaalt extra belasting. Bij een uitkering van de liquidatiereserve binnen de 5 jaar, betaalt u 17% roerende voorheffing er bovenop.  Die 17% berekent de fiscus op de liquidatiereserve verminderd met de 10% belasting die u al betaald heeft. In werkelijkheid betaalt u dus in het totaal 24,54% belasting. Die 5 jaar begint vanaf de laatste dag van het boekjaar waarvoor u de liquidatiereserve heeft aangelegd.

Bouwt u in boekjaar 2017 liquidatiereserves op, dan zal u bij een uitkering binnen de 5 jaar voortaan 20% roerende voorheffing betalen.

Keert u zichzelf de liquidatiereserve uit na die 5 jaar? Dan betaalt u maar 5% roerende voorheffing er bovenop. Heeft u in 2016 een liquidatiereserve aangelegd? Dan kan u die vanaf 1 januari 2022 uitkeren tegen een belasting van in het totaal 13,63%.

Liquidatiereserve als fiscaal gunstig dividend

Een liquidatiereserve aanleggen is zeker aan te raden als uw vennootschap ieder jaar een dividend uitkeert. De liquidatiereserve bestaat nog maar een aantal jaar en heeft betrekking op alle reserves die aangelegd zijn vanaf boekjaar 2012. Alles wat u van vroeger nog heeft staan aan winst en wilt uitkeren, daar betaalt u sowieso 30% roerende voorheffing op. Wilt u geld uit uw onderneming halen? Keer dan eerst de oude reserves uit als dividend. Intussen kunt u uw huidige liquidatiereserves rustig laten staan en betaalt u op het einde van de rit minder belastingen. Of u keert ze na vijf jaar uit als dividend en betaalt ook zo minder belasting (13,63% in plaats van 27% of 30%).

 

Meer weten?  Neem gerust contact met ons op.

 

BVDM Accounting & Advice
Handelslei 187
2980 Zoersel
BE 0773.581.631

T: + 32 3 291 00 10
M: info@bvdm.be

Inspiratie in uw mailbox

© 2022 BVDM Accounting & Advice. Gebruiksvoorwaarden en privacy policy.